Monday, May 30, 2011

,,fetva Veliceva

Boris Dezulovic nastavlja pravi mali rat s odredjenim bosanskohercegovackim dzematlijama i kako je uvrsten u udzbenik "Islamska vjeronauka za prvi razred", nakon sto je napisao tekst pod naslovom "Sto nam je katolicki dzihad donio osim zla?", a potom ce ispricati i kako je nakon posljednje svoje dvije kolumne postao "Hrvat placen da psuje islam i muslimane", "budala", "prljava dusa", "momcina sto se sprda s islamskim svetinjama", "primitivac najgore vrste"



Splitski imam i islamofob

Zvao me nekidan u dva iza ponoci Kozo da isprica vic. Ima on taj obicaj, zovne u gluho doba noci iz kafane da isprica vic. helem, poslao Mujo sina u srednju skolu u Tuzlu i upisao ga na vjeronauku. Dobio mali u skoli udzbenik, isao vrijedno na vjeronauku i procitao cijelu knjigu, pa stao siriti znanje i citati ostalu islamsku literaturu.

Kad, jednog dana mali usred rucka ispricao vic o Allahu. "Odakle ti to?!?", poludio Mujo, majka udarila u plac, a mali ih zbunjeno gleda. "Proucavao sam malo jednog autora islamskih nauka", odgovorio on ocu. "Kakvog bolan autora?", urla Mujo. "Pa iz udzbenika", odgovorio mali lijepo uplasen.

- Odakle je taj, ciji je to autor? Imas li kod sebe taj udzbenik?

- Splitski - odgovorio mali zbunjeno. - Imam.

Da mi nisu, eto, dojavili dzematlije iz Bosne, ne bih ja ni znao da sam postao splitski imam. Pojma ne bih imao da sam usao u skolsku lektiru, i to u Bosni i Hercegovini, i to u udzbenik iz islamske vjeronauke! U udzbeniku "Islamska vjeronauka za prvi razred", u izdanju profesora islamske vjeronauke Muftijstva tuzlanskog, medju citate iz Kurana ugurao se samo jedan suvremeni autor: u poglavlju "Doprinos islama razvoju nauke i umjetnosti" objavljen je tako moj tekst "Sto nam je katolicki dzihad donio osim zla?", poucna prica o licemjerju pape Benedikta XVI, koji je islam brzopleto i sporomozgo optuzio za sirenje zla, zaboravivsi podjednako i na velicanstveni doprinos islama zapadnoj civilizaciji i na doprinose katolicke conquiste u sirenju zla po krajevima koje su osvajali Benediktovi prethodnici.



"To bi znacilo da se odredjena imena ovdasnje islamofobije stavljaju na listu sramnih ljudi, koji su se, zbog svojih necasnih namjera i mrznjom protkanih postupaka spram islama i muslimana, crnim slovima upisali na tu listu", odgovara Muhamed Velic, imam i kolumnist Rijasetovog sajta, pa mrtav ozbiljan pojasnjava: "Na tabli crnog mermera uklesavala bi se imena islamofoba i svih onih koji su napakostili i nanijeli zlo bh. muslimanima, bez obzira na to bili oni muslimani ili ne. A sto se tice Bosnjaka islamofoba, tu bi vazio princip pedesetogodisnje ili stogodisnje fetve. Te bi se fetve upisivale na posebne liste, a povrh svega u hard-diskovima bile bi pohranjene spomenute zabrane s imenima islamofoba."

Kako bi to izgledalo? "Recimo, ako bi Emir Suljagic (a to je vise nego zasluzio) bio obuhvacen stogodisnjom fetvom, to bi se de jure i de facto ovako moglo tumaciti: nakon godina i godina kada preseli na bolji svijet, doci ce mu djeca ili unucad da prijave dzenazu", pise dalje imam Velic. "Covjek koji radi na dzenazama ukucat ce u svoj kompjuter ime Emir Suljagic i po automatizmu ce se na ekranu pojaviti oznaka koja upucuje na fetvu u kojoj jasno pise da se tom covjeku zbog nanesenog velikog zla prema islamu i muslimanima ne moze klanjati dzenaza. Fetva ima jos 49 godina do isteka. Onda ce se djeca ili unucad pitati sta je to njihov otac ili dedo u zivotu tako sramno i toliko necasno uradio."

Nije Suljagic zapravo ni lose prosao: kad "preseli na bolji svijet" ostat ce mu 49 godina stogodisnje fetve - sto znaci da pred sobom ima jos cijelu pedeset jednu, a kako je nekidan napunio trideset sestu, ispada da mu je imam Velic dao lijepih osamdeset sedam. Masallah. Skoro kao Tito.

Ja, medjutim, iako jedan od koautora udzbenika za islamsku vjeronauku, nisam musliman, i kad preselim na bolji svijet, bit cu u nadleznosti svetog Petra. Ne hvata me stogodisnja fetva, ali ce se zato, kad profesori islamskih nauka budu uredjivali udzbenike, po automatizmu na ekranu pojaviti ocjena imama Muhameda Velica - "Boris Dezulovic: lupetalo, neznalica i nitkov koji se zbog svog ideoloskog oportunizma zasluzeno utkao u listu neskrivenih islamofoba". Eno ga, objasnit ce imam Velic, na onom stupu srama od crnog mramora, pod B, izmedju Arkana i Chucka Norrisa.

Nece onda vise dolaziti do glupavih nesporazuma poput onog s pocetka price, pa da djeca koja pozele o islamu saznati nesto vise, imena autoetvra ukucavaju u Google, umjesto u "hard-diskove s imenima islamofoba". A olaksat ce i katolicima. Koordinacija ionako - vidjeli smo na primjeru zajednistva u reakcijama na Suljagicevu odluku - funkcionira besprijekorno.

- Dezulovic, je li? - pitat ce gore Petrov namjesnik na prijemu, stariji neki gospodin, ovako kad ga gledam isti Joseph Ratzinger. - Da vidimo... hm, vi ste za Raj. Izlaz A. Samo se potpisite ovdje i preuzmite odjecu kod ekonoma.

- Raj?! - iznenadit cu se ja. - Ali, kako?...

- Ne znam ni ja - odgovorit ce namjesnik Ratzinger. - Ovdje mi pise "neskriveni islamofob".

No comments:

Post a Comment