Saturday, July 23, 2011

Mladicev Dnevnik III

Predsjednici SR Jugoslavije Dobrica Cosic i Hrvatske Franjo Tudjman slozili su se u jesen 1992. da Bosnu i Hercegovinu valja podijeliti, uz preseljenje stanovnistva, pise u zapisima zapovjednika Vojske Republike Srpske i najtrazenijeg haaskog bjegunca Ratka Mladica, pise beogradski Blic pozivajuci se na transkripte objavljene dan ranije u Haagu.
U biljeskama sa sastanka odrzanog 21.oktobra 1992. u Beogradu, Mladic navodi kako je Cosic obavijestio sugovornike - medju kojima su bili predsjednik RS Radovan Karadzic i Momcilo Krajisnik - o "nedavnim razgovorima s Tudjmanom", koji je "veoma neprijateljski nastrojen".
Podjela Bosne na tri dijela
iz Dnevnika:
- "Tudjman je za to da Bosna bude podijeljena na tri dijela. Plasi se islamizacije Hrvata i poziva na okoncanje rata. Ja sam postavio sljedeci uslov: "On ne bi trebalo dovoditi svoje trupe i ugroziti istocnu Hercegovinu" -rekao je Cosic, prema engleskom prijevodu Mladicevih biljeski.
Nesto kasnije, pise Blic, Mladic citira rijeci tadasnjeg predsjednika SRJ: "Tudjman i ja slozili smo se o podjeli, a (mirovni posrednici) Vance i Owen su to odbacili". U zapisu sa sastanka politickog i vojnog vrha SRJ, RS i RSK u Beogradu 8. januara 1993, Mladic citira i Cosiceve rijeci da se "u principu slaze" s Tudjmanom kako bi stanovnistvo spornih teritorija trebalo preseliti.
"Tudjman Srbima nudi cijelu Posavinu"
- Cosic: "Tudjman prezire Muslimane u Bosni... On Srbima u Bosni nudi cijelu Posavinu i da sidju iz Bihaca do Livna... U principu, ja se slazem s Tudjmanom o preseljenju stanovnistva" - zabiljezio je Mladic u svoj dnevnik.
Tribunal je ranije priopstio da je oko 3500 stranica Mladicevih biljeski iz 18 radnih biljeznica, vodjenih izmedju 1991. i 1996. zaplijenjeno prilikom pretrage stana njegove supruge Bosiljke u Beogradu, krajem februara ove godine.

No comments:

Post a Comment