Thursday, December 15, 2011

Ustav nas svagdanji! ..lupiga

=
‘Zna Mujo, rekla mu jednom Fata da je procitala u Oslobodjenju, kako svaki drugi gradjanin Bosne i Hercegovine umire od bolesti srca i krvozilnog sustava. Tri je dana Mujo dobrom Allahu dz. s. zahvaljivao sto je Bosnjak a ne gradjanin,,,i jos jednom paradoksalnom situacijom u BiH. Naime, u (ne)gradjanska BiH ne uspijeva provesti presudu koju su Dervo Sejdici Jakob Finci, Rom i Zidov, u nemogucnosti da budu birani, dobili protiv BiH, ciji nakaradni Ustav osim Bosnjaka, Srba i Hrvata nikome ne dopusta da bude biran

'O Ostalima, najzad, nema pouzdanih istorijskih izvora ni pisanih tragova: niko ne zna otkud su i kada tacno dosli na podrucje Bosne i Hercegovine'

Prije ce se docekati Sudnji dan nego da se Bosna i Hercegovina dosjeti kako da provede presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu po tuzbi bosanskog Roma Derve Sejdica i bosanskog Zidova Jakoba Fincija, i osigura "ostalima" osnovno demokratsko i gradjansko pravo da kao "ostali" - a poput ostalih - jednako biraju i budu birani. Da Bosna i Hercegovina, ukratko, postane gradjanska drzava. Sam bog zna na sta bi licila gradjanska Bosna i Hercegovina, opsti i je javasluk u tim graddjanskim zemljama, u kojima se ne zna ni ko za koga glasa, ni ko koga predstavlja. Zna Mujo, rekla mu jednom Fata da je procitala u Oslobodjenju, kako svaki drugi gradjanin Bosne i Hercegovine umire od bolesti srca i krvozilnog sustava. Tri je dana Mujo dobrom Allahu dz. s. zahvaljivao sto je Bosnjak, a ne gradjanin.

Pa se sve otada krije od utjerivaca dugova, ne izlazi iz kuce i ceka da pomru od infarkta.

To sto u Bosni i Hercegovini svaki drugi gradjanin umire od bolesti srca i krvziilnog sustava, trenutacno je, eto, problem samo Derve Sejdica i Jakoba Fincija. Za razliku od njih, Bosnjak, Hrvat i Srbin, naime, biraju, bivaju izabrani i ne umiru od bolesti srca. Od srca, lijepo kaze statistika, umire svako drugi. Znao je Mujo da ima neki razlog sto Bosna i Hercegovina nije gradjanska drzava.

Ima vic i o tim, kako se zovu, gradjanima BiH. Kad je ono sin Zidovke i Roma pitao roditelje sta je sad on, Zidov ili Cigo.

- Zasto pitas? - iznenadili se mama i tata. - Odakle ti sad to?

- Ma prijatelj mi hoce prodat biciklo - odgovorio malisan. - Pa ne znam dal da se cjenkam il da ga prosto ukradem.
Rekli bi neki da je to politicki krajnje nekorektan vic, ali to je zato sto ne znaju nista o gradjanima BiH.

Svaki gradjanin u Bosni i Hercegovini, recimo - citala Fata u Oslobodjenju - trosi stotinu cetrdeset maraka mjesecno na antidepresive. Nije ni cudo, jer prema istrazivanjima, citala dalje Fata, svaki drugi gradjanin u BiH pati od psihickih poremecaja zbog stresa. Ni to, naravno, ne cudi, jer po statistikama svaki gradjanin u Bosni i Hercegovini duguje komercijalnim bankama gotovo devet stotina eura, svaki peti zivi u siromastvu, od tri marke dnevno, a svaki deseti ne moze vracati kredit. Pa im djeca kradu bicikle.

Zato bi valjda, kazu ankete, svaki peti gradjanin pobjegao iz Bosne i Hercegovine glavom bez obzira, samo kad bi imao bicikl. Zato se svaki cetvrti suocio s korupcijom i davao mito. Zbog toga, najzad, svaki gradjanin u BiH statisticki popusi dvije hiljade cigareta godisnje, zbog toga je svaki peti patoloski ovisan o kladionicama i igrama na srecu, a svaki sesti alkoholicar. Pa nije nikakvo cudo ni to da svaki drugi, kako smo vidjeli, umire od bolesti srca.

Pa ti sad trazi gradjansku BiH. Gradjani su siromasni, gladni, zaduzeni, korumpirani, bolesni, psihicki poremeceni i depresivni patoloski kockari koji puse, piju, vise u kladionicama i kradu bicikle. Sacuvaj nas boze gradjanske Bosne i Hercegovine. Da je po gradjanima, Bosna i Hercegovina bi bila potpuno disfunkcionalna drzava.

Bosnjaci, Srbi i Hrvati, s druge strane, nisu gradjani, već Bsnjaci, Srbi i Hrvati. Oni biraju kao Bosnjaci, Srbi i Hrvati, i kao Bosnjaci, Srbi i Hrvati imaju pravo biti birani. Oni su dobrostojeci, imucni, psteni i psihicki stabilni, ne zive pod stresom, ne kockaju se, ne puse i ne piju. I nikad ne bi otsli iz Bosne i Hercegovine.

Ko bi, najzad, iz takve Bosne i Hercegovine - bogate, nekorumpirane i zdrave - uopst ikad otisao? I gdje? U neku od onih gradjanskih drzava u kojima ne zive narodi, nego ljudi?

U BiH, RECIMO PO POPISU OD 1991, ZIVE TRI NARODA,NI MINUTU NIJE TRAJAO POPIS. PROBLEM JE NASTAO KAD SE OTKRILO DA PORED NJIH ZIVE I GRADJANI BIH,TAKOZVANI OSTALI! neobican narod prilicno nejasnog porijekla i povijesti. Prema popisu, Ostalih u BiH ima cak osam posto, dakle vise od tristo pedeset hiljada. Govore ostalskim, nekom cudnom mjesavinom juznoslavenskih jezika i konfesionalno su prilicno neodredjeni: neki vjeruju u boga bas kao Bosnjaci, Hrvati i Srbi, neki u sasvim neke cetvrte bogove, a neki uopste ne vjeruju. Ostali nemaju svoje spomenike, nema ostalskih stranaka, akademija, kulturno-umjetnickih drustava i nogometnih klubova. I nemaju predstavnika u izvrsnoj vlasti.

O Ostalima, najzad, nema pouzdanih istorijskih izvora ni pisanih tragova: niko ne zna otkud su i kada tacno dosli na podrucje Bosne i Hercegovine.

Postoji tek zgodna legenda koja kaze da su neko davno, davno, kad je razdvojio svjetlost od tame, pa stvorio svijet, onog sijedog gospodina gore pitali sta ce s tolikim zemljama.

- Pa - pogladio je on bradu - najprije cu napraviti jednu republiku i jednu federaciju.

- A sta cete s ostalim? - pitali ga onda.
Ostali nek cekaju,,,odgovorio je ,kako kaze legenda Ricard Holbruk

No comments:

Post a Comment